Italijoje tokia antrašte ir parašytu straipsniu interneto puslapyje (https://tiburno.tv/2022/09/19/guidonia-mamma-roma-la-lituania-vince-il-film-fest-dei-licei-deuropa/) buvo paskelbta, kad Vilniaus Žirmūnų gimnazijos teatro studijos „Alyvos“ ir filmų kūrimo grupės mokinių kurtas trumpametražis filmas „Gyvenkime toliau“ trečiame tarptautiniame jaunimo kino festivalyje „MammaRoma FilmFest 2022“ (Italija) buvo išrinktas geriausiu filmu (angl. pavadinimas „Live on“; jį rasite čia:https://www.youtube.com/watch?v=KBABYK2HaN4).

Mūsų gimnazijai 2022 09 13-19 atstovavo italų kalbos būrelio mokinės Austėja Laurynaitė ir Beatričė Remeikaitė bei filmų kūrimo grupės mokinys Mykolas Jarašūnas. Šiame festivalyje esame dalyvavę ir 2019 metais. Dėl pandemijos festivalis nevyko kelerius metus.

Tarptautinei (Vokietija, Rumunija, Italija, Suomija ir Lietuva) moksleivių kino komisijai vadovavo Marco Visicchio, kino profesionalas ir  „Majorana“ licėjaus (Bagni di Tivoli, Italija, į kurį buvome pakviesti, alumnas. Marco paminėjo, kad šis trumpametražis filmas kurtas eksperimentinio kino technikos būdu ir rodoma ekrane istorija buvo nuosekli ir įtaigi, o tema labai stipri. Iš gausių žiūrovų ovacijų buvo suprantama, kad filmas patiko, bet nesitikėjome laimėti, nes kitų šalių trumpametražiai filmai taip pat buvo įdomūs, prasmingi, verčiantys susimąstyti.

Mūsų gimnazijos moksleivių trumpametražis filmas buvo sukurtas 2021 metais, gana sudėtingu kolektyvinei kūrybai metu, kai karantinas draudė gyvą bendravimą. Premjera įvyko 2021 03 31 pirmame virtualiame teatro-kino festivalyje „Teatrozonas 2021“, kurio tema buvo „Tabu“. Be to, su šiuo filmu dalyvavome ir tarptautiniame virtualiame teatro festivalyje-konkurse „Perevtilienia“ (Kyjivas), jame buvome apdovanoti keliomis nominacijomis:  už eksperimentiškumą, už sukurtą plakatą, už aktorinę bendrystę ir už socialinę temą.

Trumpametražio filmo kūrimo procese dalyvavo šie mokiniai: Greta Radavičiūtė, Skaistė Aksenavičiūtė, Gabrielė Žvikevičiūtė, gimnazijos alumnės Smiltė Šarakauskaitė ir Kamilė Žekonytė (ji vertė filmo tekstą į anglų kalbą, nes turėjome būti suprasti) bei filmų kūrimo grupės mokiniai, alumnai Karolis Viduta ir Aušra Pimpytė. Visi kurti filmo epizodai buvo filmuojami mokinių namuose, susitinkant virtualiai ir aptariant scenarijų, siužeto liniją bei filmo montažą.

Džiaugiamės, kad turėjome progą ir galimybę pamatyti ir kitų šalių moksleivių kurtus filmus bei susipažinti festivalio metu su mokytojais ir moksleiviais iš Rumunijos, Italijos, Vokietijos, Suomijos bei svetingomis italų moksleivių šeimomis.

Dar buvo viena nominacija – ir profesionalų kategorijoje. Atvykusios komandos turėjo pristatyti savo šalį prezentuojantį geriausią filmą. Šioje kategorijoje laimėjo italų filmas „Tobuli melagiai“ (rež. Paolo Genovese). Mes išrinkome parodyti filmą „Techno, Mama“ (rež. Saulius Baradinskas; filmą rasite čia: https://www.baradinskas.com/techno-mama). Šis filmas buvo apdovanotas 2022 metais „Auksinės gervės“ (Lietuva) statulėle kaip geriausias filmas trumpametražių filmų kategorijoje. Bet išduosime paslaptį, šis filmas pretendavo tapti ir nugalėtoju profesionalų kategorijoje.